Sitsiilia

Puhkus Sitsiilias on kogemus ehedast, värvikirevast ning emotsionaalsest Lõuna-Itaaliast lõõskava päikese all. 

Mandri-Itaalia "saapaninast" vaid 3 km kaugusel asub Vahemere suurim saar - Sitsiilia. See päikeseline saar on nii omanäoline, et isegi Itaalias palju rännanud inimesel on vahel raske uskuda, et tegemist on ikka sama riigiga. Reisihuviline leiab siit kõike: uhkeid barokk-katedraale ja templivaremeid, piltilusaid keskaegseid linnu ja rohelisi viinamarjaväljasid, suurepäraseid söögikohti ja omanäolisi kauplusi, sooja merevett ja tuliseid mägesid. Ning loomulikult sitsiillasi, kelles voolab nii mitme rahva verd, et isegi väliselt on neid raske itaallasteks pidada.

Taust on sellel rahval tõepoolest kirev - Sitsiilia ajalugu on pikk, keeruline ja tihti seotud vägivallaga. Paljud võõrad on igatsenud vallutada seda, keset Vahemerd, paljude laevateede ristumiskohas asuvat saart - nii on ta kuulunud Kreekale, Roomale, Bütsantsile, siin on valitsenud araablased, normannid, hispaanlased. Isegi viikingid olevat oma sõjaretkedel Sitsiiliasse jõudnud - ehk on just seetõttu saareelanikud lõunamaalaste kohta harjumatult heleda pea ja siniste silmadega...

Kõik vallutajad on jätnud endast jälje ka Sitsiilia arhitektuuri. Vaadata on sellel kaunil saarel palju - pealinn Palermo, ajaloolised Catania ja Sürakuusa, Agrigento ja Selinunte templid, muinasjutuline Taormina ja sealne kreeka-rooma teater, keskaegne kaluriküla Cefalu ja palju muud. Saare kõrgeimaks punktiks on kuulus tulemägi Etna, mis  saates aeg-ajalt oma nõlvadele tumedat tuhka, ei lase enda olemasolu kunagi päriselt unustada.

Sitsiiliat ümbritsevad kolm merd - Türreeni, Joonia ja Vahemeri ning seetõttu on saareelanikud olnud läbi aegade tublid meresõitjad ja kalurid. Sitsiilia kööki iseloomustab mereandide rohkus: palju süüakse kala, krevette ja kaheksajalgu, kuid lisaks valmistatakse ainult sellele saarele omasel viisil juurvilju, kana- ja lambaliha ning maiustusi. Loomulikult ei puudu sitsiillaste toidulaualt ka traditsiooniline pasta kõikvõimalike kastmetega. Künklikel mäenõlvadel sooja päikese käes küpsenud viinamarjadest valmistatud vein on hea ja huvitava maitsega.

Kui maailmas on olemas paik, kus majad on kui muinasjutust, loodus nagu pildiraamatust, päike ja meri nagu postkaardilt, siis on see - Sitsiilia. Lisaks maitsev toit ja sõbralikud sitsiillased - puhkus sellel imelisel saarel on unustamatu!

Liitu uudiskirjaga